Astor Piazzolla Biyografisi

Doğum tarihi: 11.Mart.1921

Ölüm tarihi
Astor Piazzolla kaç yaşında öldü: 71
Kilo & Boy:
Burcu: Balık
Meslek: Müzisyen
Astor Piazzolla doğum yeri: Mar del Plata, Arjantin
Ölüm yeri: Buenos Aires, Arjantin

Astor Piazzolla Kimdir?

Tango Nuevo’nun Arjantinli yaratıcısı ve usta bandoneoncu Astor Piazzolla, global bir övgü aldı. Astor Pantaleón Piazzolla olarak doğdu. Arjantin, Buenos Aires’e 400 km mesafedeki bir tatil beldesi olan Mar del Plata’da 1921 yılında İtalyan göçmen ailesinin oğlu olarak dünyaya geldi. İki yaşındayken ailesi ABD’nin New York, Greenwich Village’a göç etti ve Piazzolla, 1937 kadar orada yaşadı. Annesi bir dikiş ustası, babası ise bir berberdi. Piazzolla’nın müziğe olan tutkusu, sekiz yaşında aldığı ilk bandoneon ile başladı ve çocukluk döneminde piyano çalmayı öğrendi.

Ailesiyle birlikte 1930’da Mar del Plata’dan New York’a dönerek Küçük İtalya’ya taşındı. İlk tango bestesi olan “La Catinga”yı 1932’de yazdı. 1934’te ünlü tango müzisyeni Carlos Gardel ile tanıştı ve Gardel’in “El día que me quieras” adlı filminde bir rol aldı.

Bir komşusu olan dünya ağırsiklet boks şampiyonu Rocky Marciano ve Piazzolla, birbirlerinin arkadaşı oldular. Bazılarının Alcatraz’da, diğerlerinin Sing Sing devlet hapisanesinde hapsedildiği bir grup arkadaşı bulunuyordu. Ancak Piazzolla, müzik yeteneği sayesinde bu kaderden kaçmayı başardı. 10 yaşında, ustaca çaldığı bandoneon enstrümanıyla ünlü oldu ve 1934’te tango krallarından Carlos Gardel ile birlikte çalmaya başladı. Oda müzikleri, senfoniler, bale müzikleri ve tangolarında daima kendi özgün tarzına sadık kaldı.

17 yaşındayken Buenos Aires’e yerleşti ve 1946’da kendi orkestrasını kurarak, yeni besteler yapmaya başladı ve tango müziği üzerinde deneysel araştırmalara başladı. Özellikle film müziği bestelemeye başladı. 1949’da orkestrasını dağıttı. Buenos Aires senfonisini bestelediği için 1951 yılında Paris’e gitme hakkını kazandı.

1954’te eğitim bursunu alarak Paris’e gitti, büyük Fransız öğretmen Nadia Boulanger’den dersler aldı ve Gerry Mulligan ile tanıştı. Daha sonra 1960’ta Arjantin’e döndü ve keman, elektrogitar ve piyano içeren efsanevi Quinteto Nuevo Tango’yu kurarak, kendi tango stilini geniş çapta kabul ettirdi. Piyasaya sürdüğü 200’den fazla parça ile en popüler iki tango grupları için müzik düzenledi ve Buenos Aires Üniversitesi’nde konser veren ilk tango müzisyeni oldu. Çok kısa bir süre sonra tiyatro trupları, film ve plak şirketlerinden besteci siparişleri almaya başladı.

1974’te Paris’e taşındı ve orada kalarak çalışmaya devam etti. Ancak, 1985’te tekrar Arjantin’e döndü. Paris Opera Orkestrası Yaylıları ve La Scala Opera Orkestrası’ndan müzisyenlerle birlikte performanslar düzenledi ve 100’den fazla kayıt yaptı. Dünya çapındaki en prestijli senfoni orkestraları bandoneon konçertolarını yorumladı.

Piazzolla, 1970’lerin ve 80’lerin dönemlerinde çeşitli film müziklerinde, televizyon programlarında ve reklamlarda boy gösterdi.

Eşleri :
1- Dedé Wolff (1943–1966)
2- Laura Escalada (1988–1992)

Astor Piazzolla, 71 yaşında 4 Temmuz 1992 tarihinde Buenos Aires, Arjantin’de hayatını kaybetti.

Diskografi :
1960 – Adiós Nonino
1962 – Tiempo Nuevo
1966 – La Guardia Vieja
1968 – ION Studios
1968 – María de Buenos Aires
1972 – Roma
1974 – Libertango
1974 – Reunión Cumbre (Summit) Gerry Mulligan ile birlikte
1974 – With Amelita Baltar
1976 – Buenos Aires
1976 – Il Pleut Sur Santiago
1982 – Suite Punta del Este
1983 – Concierto de Nácar
1983 – SWF Rundfunkorchester
1984 – Live in Wien Vol.1
1984 – Enrico IV
1984 – Green Studio
1984 – Teatro Nazionale di Milano
1985 – El exilio de Gardel (soundtrack)
1986 – Tango: Zero Hour
1987 – The New Tango Gary Burton ile birlikte
1988 – Sur
1989 – La camorra
1988 – Hommage a Liège: Concierto para bandoneón y guitarra/Historia del Tango Liège Philharmonic Orchestra ile Leo Brouwer yönetiminde.
1990 – Bandoneón sinfónico
1991 – The Rough Dancer and the Cyclical Night (Tango apasionado)
1991 – Five Tango Sensations (Kronos Quartet ile birlikte)
1992 – Original Tangos from Argentina
1994 – The Central Park Concert 1987.

Astor Piazzolla haberleri

Astor Piazzolla, Astor Piazzolla biyografisi, Astor Piazzolla hayatı, Astor Piazzolla özgeçmişi, Astor Piazzolla hakkında, Astor Piazzolla doğum yeri
Astor Piazzolla fotoğraf, Astor Piazzolla video, Astor Piazzolla resim, Astor Piazzolla kimdir?, Astor Piazzolla kaç yaşında?, Astor Piazzolla nereli,
Astor Piazzolla memleketi

Haber bulunamadı

Giriş Yap

En Güncel Magazin Haberleri Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!