Müjdat Gezen Biyografisi

Doğum tarihi: 29.Ekim.1943
Müjdat Gezen kaç yaşında: 80
Kilo & Boy:
Burcu: Akrep
Meslek: Tiyatro Oyuncusu, Tiyatro Yazarı, Yazar, Yönetmen, Şair, Sinema Oyuncusu
Müjdat Gezen doğum yeri: Fatih, İstanbul

Müjdat Gezen Kimdir?

Müjdat Gezen, Türkiye’nin en kıymetli tiyatro ve sinema oyuncularından biri olup, aynı zamanda bir şair, yazar ve oyun yazarıdır. Yarım asra yakın sanat hayatı boyunca, mizah ve komediye olan katkılarıyla bileğini bükmüş, aklımda derin izler bırakmıştır. “Azmi” ve “Darbukatör Baryam” karakterleri ile seyircinin kalbini kazanan Gezen, devletten ya da başka bir kurumdan hiçbir yardım almadan, sadece kişisel birikimlerine dayanarak Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ni ve kendi adını taşıyan tiyatrosunu kurmuştur. Türkiye’nin gösteri sanatlarının ilerlemesine ve yeni yeteneklerin çıkışına büyük bir katkı sağlamıştır.

Gezen, müzik aşığı bir ailenin çocuğu olarak, 29 Ekim 1943 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. İçindeki sahne aşkı, henüz çok küçük yaşlarda, ilkokul öğretmeninin onun oyunculuk yeteneğini fark etmesiyle alevlenmeye başladı. İlk defa 1953 yılında “Küçük Çiftçiler” adlı ilkokul oyununda sahne alan Gezen, aynı yıl ilk şiirlerini yazdı ve Doğan Kardeş adlı çocuk dergisinde yayımladı. Tiyatroya olan bu tutkusu, okul yaşamının ikinci yılında karne notlarına olumsuz yansıdığı için babası onu tiyatrodan men etti. Ancak babası, oğlunun okulda başarılı olmasi durumunda onu tiyatroya yazdıracağı sözünü verdi.

Vefa Lisesine devam ederken Uğur Dündar ve Kemal Sunal ile tanışan Gezen, 16 yaşında profesyonel oyunculuk kariyerine başladı. İlk sinema deneyimini 1962 yılında “Yedi Kocalı Hürmüz” filminde yaşadı. Kısa süre sonra, askerlik görevini yerine getirdikten sonra, tiyatroya ve yazınsal çalışmalarına devam etti.

1975’te ilk kitabını yayınlayan Gezen, 1980 yılında her yıl düzenli olarak verilmeye başlanacak olan İsmail Dümbüllü adına bir tiyatro ödülü kurdu. Kendi yayın evini kurarak yazdığı eserleri buradan yayımladı ve uzun yıllar boyunca İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Belediye Konservatuarları’nda ders verdi.

1982’de, “Güldürü Üretim Merkezi”ni kurdu ve Türkiye’nin genç mizah yazarlarına kapılarını açtı. Aynı yıl, ikinci evliliğini Leyla Turgut ile yaptı.

Gezen, mütevazi yaşamı ve sanatına olan sadakatiyle tanınır. 1991’de, varlığının tamamını satarak ve büyük bir borç altında, eski bir köşkü restore ederek “Müjdat Gezen Sanat Merkezi”ni kurdu. Hem başarılı genç yeteneklere ev sahipliği yaptı hem de Türkiye’deki sanat dünyasına büyük bir katkıda bulunarak sanat eğitimini ücretsiz hale getirdi.

Uzun ve başarılı kariyeri boyunca, birçok filmde, tiyatro oyununda ve radyo ve TV programında yer aldı. Ayrıca, oyunları ve şiirlerini yazan 38 tane kitap kaleme aldı. Bu kitaplardan bazıları üniversitelerde yardımcı ders kitabı olarak okutulmaktadır. Bu kitaplar arasında “Ç. Arkadaşım Aziz Nesin”, “Ustalarım”, “İkibuçuk Lira İçin”, “Komikler Ağlamaz”, “Eşeğin Karnındaki Elmas”, “Bir Bulut Olsam”, “Şiirim Geldi Bırakın Beni” (şiir kitabı),
“Artiz Mektebi”, ve “Oyunculuk gibi eserler bulunmaktadır.

Müjdat Gezen haberleri

Müjdat Gezen, Müjdat Gezen biyografisi, Müjdat Gezen hayatı, Müjdat Gezen özgeçmişi, Müjdat Gezen hakkında, Müjdat Gezen doğum yeri
Müjdat Gezen fotoğraf, Müjdat Gezen video, Müjdat Gezen resim, Müjdat Gezen kimdir?, Müjdat Gezen kaç yaşında?, Müjdat Gezen nereli,
Müjdat Gezen memleketi


Giriş Yap

En Güncel Magazin Haberleri Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!