Filiz Akın Biyografisi

Doğum tarihi: 02.Ocak.1943
Filiz Akın kaç yaşında: 80
Kilo & Boy:
Burcu: Oğlak
Meslek: Sinema Oyuncusu, Yazar
Filiz Akın doğum yeri: Ankara

Filiz Akın Kimdir?

Bir oyuncu ve yazar olan Filiz Akın, Türk sinemasının en seçkin kadın oyuncularından biridir. 1960’lı yıllardan bugüne kadar birçok filmin kadrosunda yer alarak çok farklı roller üstlenmiştir ve şıklık ikonu haline gelmiştir. Akın’ın romantik Türk filmlerinin güzel ve zarif starı olması onu kaçınılmaz bir seçim haline getirir. Onun yeteneği ve asaleti Reyhan, Utanç, Umutsuzlar, Prangasız Mahkumlar, Ankara Ekspresi, İki Gemi Yanyana ve Gurbet Kuşları adlı önemli filmlerinde görülebilir.

Akın, 2 Ocak 1943 tarihinde Ankara’da Suna Akın adıyla dünyaya geldi. Annesi Ankaralı terzilik yapan Habibe Leman Şaşırmaz, babası ise Afyonlu bir hakim olan Bekir Sami Akın’dır. Ailesi Filiz Akın 7 yaşındayken boşandı ve Akın, okula Beypazarı’nda başladı. İlköğrenimini Ankara, Kızılay’daki Sarar İlkokulu’nda tamamladı ve TED Ankara Koleji’ni 1960 yılında tamamladı. Ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü’ne kaydoldu. İyi bir öğrenciydi, Fransızca ve İngilizce’yi iyi seviyede biliyordu. Mimar olmayı istese de New York merkezli bir turizm acentası olan American Export Lines’da çalışmaya başladı ve burada iki yıl boyunca şef olarak görev yaptı.

Akın’ın sinemaya ilgisi, kolej yıllarında bir arkadaşı ona bu yönde bir tavsiye verdiğinde başladı. 1962 yılında, Artist dergisinin düzenlediği bir yarışmayı kazandı ve bu onun Yeşilçam’a girişini sağladı. Kariyeri, Göksel Arsoy ile birlikte başrol oynadığı Akasyalar Açarken filminin ardından hız kazandı.

Akın, kendisini dram ve komedi dahil pek çok türde filmde kanıtladı. Atıf Yılmaz ve Fikret Hakan ile nişanlandı ve 1964’te Yankesici Kız ile büyük başarılar elde etti. O yılın ilerleyen aylarında Türker İnanoğlu ile tanıştı ve 1964’ten sonra İnanoğlu’nun filmlerinde sıkça boy gösterdi. Bir süre sonra İnanoğlu ile evlendi ve bu evlilikten İlker İnanoğlu adında bir oğulları oldu, ancak çift 1974’te boşandı.

Filiz Akın, romantik Türk filmlerinin kaçınılmaz bir simgesi haline geldi. Özellikle Ayhan Işık ile birlikte rol aldığı Kolejli Kızın Aşkı ve Cüneyt Arkın ile birlikte rol aldığı Çıtkırıldım filmlerinde izleyicilere unutulmaz bir romantizm sundu.

Birçok romantik role hayat veren Akın, 1969’da Reyhan filminde Kartal Tibet’e aşık olan şarkıcı kızı canlandırdı. Aynı yıl Karlı Dağın Eteği adlı filmde Ayhan Işık’a aşık olan bir kızı, daha sonra Ağlıyorum filminde Ediz Hun’a aşık olan iki kız kardeşi canlandırdı. Başarılı aktör, Aşka Tövbe ve Acı Hatıralar gibi filmlerle hüzünlü şarkılarıyla ün kazandı.

Filiz Akın, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte Yeşilçam’ın büyük dört kızından biri oldu. 121 filmde başrol oynadı ve “Kolejli Kız” lakabıyla anıldı.

Sonuç olarak, Filiz Akın, başarılı kariyeri, asaleti, gösterdiği başarı ve sinema sektörüne yaptığı katkılarla Türk sinemasının unutulmaz bir simgesi olmuştur.

Filiz Akın haberleri

Filiz Akın, Filiz Akın biyografisi, Filiz Akın hayatı, Filiz Akın özgeçmişi, Filiz Akın hakkında, Filiz Akın doğum yeri
Filiz Akın fotoğraf, Filiz Akın video, Filiz Akın resim, Filiz Akın kimdir?, Filiz Akın kaç yaşında?, Filiz Akın nereli,
Filiz Akın memleketi


Giriş Yap

En Güncel Magazin Haberleri Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!